Bio-chemieBiogrondstoffenOverheid

Routekaart voor veilig circulair ontwerp in industriële biotechnologie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een routekaart gepubliceerd over het veilig en circulair ontwerpen in de industriĂ«le biotechnologie. Deze publicatie is één van de resultaten van het onderzoeksprogramma DIRECT: Designing inclusively for a safe and sustainable circular economy transition. Daarbij staat het meenemen van uitgangspunten op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en…

Lees verder
Biogrondstoffen

Tetra Pak start geavanceerd onderzoek naar biobased voedselverpakkingen

Tetra Pak is begonnen met baanbrekend onderzoek gericht op het bevorderen van de duurzaamheid van voedselverpakkingen op basis van vezels. Dat gebeurt in samenwerking met het Synchotron (röntgen)stralingslaboratorium MAX IV in Lund (Zweden) en de onderzoeksfaciliteit ForMAX, die gespecialiseerd is in het bestuderen van materialen uit bossen. Het onderzoek van Tetra Pak heeft tot doel…

Lees verder
BeleidBiomassaOverheid

Net-Zero Industry Act stimuleert hernieuwbare energie, maar mist een strategische visie op bio-energie en BECCS

Bioenergy Europe verwelkomt de publicatie van de Net-Zero Industry Act (NZIA). Ze betreuren echter een gebrek aan strategische visie voor de bio-energie-industrie en netto-negatieve technologieĂ«n zoals bio-energie met koolstofafvang en -opslag (BECCS). De Net-Zero Industry Act (NZIA) maakt deel uit van het Green Deal Industrial Plan, dat tot doel heeft het concurrentievermogen van de Europese…

Lees verder
BiomassaBlogDuurzaamheidEnergie

Biomassa: media kunnen beter werk leveren

Op zaterdag 4 maart j.l. publiceren de onderzoeksjournalisten Karlijn Kuijpers en Hanneke Chin-A-Fo in NRC een artikel in de onderzoeksreeks van het Internationaal Consortium Onderzoeksjournalisten (ICIJ). Zij komen hierin, gebaseerd op Duitse onderzoeksjournalisten, tot de conclusie dat in het wereldbosbeheer en in keuringsorganisaties over bosbeheer veel mis gaat. Als voorbeeld wordt de biomassa producent Enviva…

Lees verder
Bio-chemieBiogrondstoffenWetenschap

ARC CBBC: sneller op weg naar circulaire oplossingen in de chemische industrie

Vergroening van de chemie voor een snellere transitie naar een circulaire, afvalvrije samenleving: dat is waar ARC CBBC (Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium) voor staat. Het consortium is een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht, de Rijksuniversiteit Groningen, de Technische Universiteit Eindhoven en partners uit de chemische industrie, zoals AkzoNobel, Shell en BASF. NWO…

Lees verder
BiomassaHoutwinningklimaatdoelstellingen

Tussen meningen en realiteit over bio-energie

Feiten versus meningen – twijfelachtige beweringen van de ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) In de berichtgeving over bio-energie die ICIJ begin maart publiceerde, werden in verschillende artikelen feiten tegenover meningen geplaatst, waardoor de indruk werd gewekt dat meningen en subjectieve interpretaties het publieke debat domineren. Dergelijke emotionele berichtgevingen van het gebruik van bio-energie zijn…

Lees verder
BiomassaWetenschap

Onderzoek van Yale University analyseert machine learning voor duurzame ontwikkeling van biomassa

Volgens Yale University wordt biomassa algemeen beschouwd als een hernieuwbaar alternatief voor fossiele brandstoffen en volgens veel experts zou het een sleutelrol kunnen spelen in de strijd tegen klimaatverandering . Biomassa slaat koolstof op en kan worden omgezet in biogebaseerde producten en energie die kunnen worden gebruikt om de bodem te verbeteren, afvalwater te zuiveren…

Lees verder
BeleidBiogrondstoffenEnergieEnergietransitieKernenergie

De Provinciale Verkiezingspodcast Klimaat & Energie

Wat moet je in hemelsnaam gaan stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart? De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie probeert je iets dichter bij een antwoord te laten komen met de Provinciale Verkiezingspodcast Klimaat & Energie. NVDE-voorzitter Olof van der Gaag gaat in gesprek over energie- en klimaatvraagstukken met provinciale politici uit alle provincies. In…

Lees verder
BiogrondstoffenOverheid

Antwoorden vragen over Kamerbrief over evaluatie concurrentievoordeel luchtvaart en zeevaart en aandeel biogrondstoffen

Staatssecretaris Heijnen (IenW) geeft antwoorden op vragen van de vaste Eerste Kamercommissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving. De commissie had vragen gesteld over de Kamerbrief van 15 december 2022. De Kamerbrief ging over: Download ‘Antwoorden vragen over Kamerbrief over evaluatie concurrentievoordeel luchtvaart en zeevaart en aandeel biogrondstoffen’ PDF document | 3 pagina’s | 391 kBKamerstuk:…

Lees verder
EnergieEnergietransitie

Aandeel hernieuwbare elektriciteit met 20 procent gestegen in 2022

De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is in 2022 vergeleken met een jaar eerder met 20 procent gestegen. De elektriciteitsproductie uit fossiele bronnen daalde met 11 procent. In 2022 kwam 40 procent van de totale elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen, een jaar eerder was dit 33 procent. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers. De productie…

Lees verder
BiogrondstoffenDuurzaamheidOverheid

‘Stop met proefprojecten circulair en biobased bouwen’

Het is de hoogste tijd dat circulair en biobased bouwen de norm wordt. Dat betekent stoppen met pilots en proefprojecten op dit gebied. Er is al lang aangetoond dat het kan. De urgentie is te groot om te blijven hangen in experimenten. De bal ligt nu bij opdrachtgevers voor woningbouwprojecten, zoals gemeenten, woningcorporaties en provincies.…

Lees verder
Bio-chemieBiogrondstoffenWetenschap

Gronings onderzoek naar hernieuwbaar gas en circulaire grondstoffen krijgt stevige impuls

De Hanzehogeschool en GasTerra hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de bouw van een onderzoeksfaciliteit voor hernieuwbaar gas en circulaire grondstoffen. Beide partijen willen hiermee de ontwikkeling van duurzame energievoorzieningen een stevige impuls geven. De nieuwe faciliteit, het zogenaamde REMO-lab, komt op het terrein van het Centre of Expertise Energy (EnTranCe) van de Hanzehogeschool te staan,…

Lees verder