Nadat ze zijn gekapt, kunnen tropische bossen zich in veel opzichten herstellen – en dat al binnen enkele decennia. Na tien jaar is de bodem alweer bijna als voorheen. Na 25 jaar hebben de bladeren en het hout hun oude dichtheid terug. En na 25 tot 60 jaar zijn de dikte van de bomen en de soortenrijkdom weer als vanouds.
Dit blijkt uit nieuw onderzoek van een internationale groep ecologen dat vrijdag is gepubliceerd in Science. Volgens de wetenschappers, onder meer van Wageningen University & Research, duurt het langer voordat alle vroegere boomsoorten zijn teruggekeerd en de biomassa van het bos weer nagenoeg op peil is: minstens 120 jaar.
Nu blijkt dat nieuw bos al vrij snel weer de karakteristieken heeft van oud bos in dezelfde omgeving. De onderzoekers keken naar hergroeiend bos op 77 plekken in Amerika en Afrika, en zagen dat die na 20 jaar voor 78 procent waren hersteld. ‘Verrassend snel’, vindt Lourens Poorter, hoofdauteur van de studie en hoogleraar functionele ecologie in Wageningen.