Op zaterdag 20 september opent de Nederlandse energietransitie opnieuw haar deuren. Tijdens de vijfde editie van de Open Energiedag krijgen burgers door heel het land de kans om duurzame energieprojecten van dichtbij te bekijken. Van windparken en zonneweides tot geothermie-installaties en bio-energiecentrales: bezoekers kunnen zelf ervaren hoe de energietoekomst van Nederland wordt opgebouwd.
Met meer dan zestig deelnemende projecten en duizenden verwachte bezoekers is de Open Energiedag uitgegroeid tot een laagdrempelig en breed gedragen initiatief. Organisator is de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met zes brancheorganisaties. Hun gezamenlijke doel: het draagvlak voor de energietransitie versterken door transparantie, nieuwsgierigheid en ontmoeting te stimuleren.
Energie van dichtbij
De Open Energiedag is geen standaard open dag. Bezoekers kunnen letterlijk en figuurlijk in de wereld van duurzame energie stappen. Denk aan een rondleiding in een windmolen, een fietstocht langs waterkrachtinstallaties, of een presentatie over hoe houtsnippers worden ingezet als bio-energiebron. Ook installaties voor bodemenergie, warmtepompen, aquathermie en geavanceerde energie-infrastructuur openen hun deuren.
Bedrijven en collectieven gezocht
De NVDE roept ook dit jaar ontwikkelaars, exploitanten en energiecoöperaties op om hun deuren te openen. Deelnemers krijgen ondersteuning via een communicatietoolkit en kunnen de dag geheel naar eigen inzicht vormgeven – van mini-expo tot wandeling, van lezing tot interactieve demo.
De enige voorwaarde: het moet gaan om een bestaand project, toegankelijk voor publiek, en relevant voor de energietransitie. Individuele woningen vallen buiten de opzet; daarvoor bestaan andere initiatieven zoals de Duurzame Huizen Route.
Van nieuwsgierige buurtbewoner tot kritische beleidsmaker
In de praktijk blijkt het publiek op de Open Energiedag zeer divers. Waar de ene bezoeker komt met praktische vragen over zonne-energie op het dak, is de ander geïnteresseerd in systeemintegratie of de rol van bio-energie in de toekomstige energievoorziening. Ook steeds meer gemeenten en beleidsmakers grijpen de dag aan om in gesprek te gaan met initiatiefnemers en bewoners.
Deelnemende organisaties melden vaak dat de gesprekken tijdens de Open Energiedag verrassend open en opbouwend zijn. Niet zelden leidt een bezoek tot meer begrip, minder weerstand en zelfs tot nieuwe lokale samenwerkingen.
Meedoen?
Aanmelden voor de editie van 2025 kan via de website van de NVDE of de campagne ‘Daar krijg je energie van’. Aanmelden kan tot de zomer, maar hoe eerder, hoe beter – dan is er voldoende tijd voor lokale publiciteit en voorbereiding.
Meer informatie en aanmelden:
https://www.daarkrijgjeenergievan.nl/open-energiedag/