Avantium, innovator in hernieuwbare chemie, werkt samen met The Bottle Collective aan een nieuw type duurzame vezelfles. Deze samenwerking moet leiden tot een breed inzetbare, volledig plantaardige verpakkingsoplossing die plasticflessen op termijn kan vervangen.
The Bottle Collective is een initiatief van PA Consulting en het Zweedse technologiebedrijf PulPac, bekend van de gepatenteerde Dry Molded Fiber-technologie. Met deze techniek worden droge cellulosevezels onder hoge druk en temperatuur gevormd tot verpakkingen — zonder gebruik van water. Het resultaat is een verpakking met een aanzienlijk lagere CO₂-voetafdruk dan conventionele alternatieven.
Biobased barrièrelaag
Avantium levert binnen dit project zijn volledig plantaardige en recyclebare polymeer PEF (polyethyleenfuranoaat), dat als barrièrelaag in de fles dient. PEF voorkomt dat zuurstof en koolzuur ontsnappen en verlengt daarmee de houdbaarheid van dranken, zonder smaakverlies. Dankzij de hoge mechanische sterkte van PEF kunnen bovendien dunnere verpakkingen worden geproduceerd, wat materiaal en afval bespaart.
Brede samenwerking
Naast Avantium zijn ook bedrijven als Logoplaste, Diageo, Opella Healthcare (Sanofi) en Haleon betrokken bij The Bottle Collective. Deze bedrijven vertegenwoordigen verschillende schakels in de verpakkingsketen en dragen gezamenlijk bij aan de opschaling van deze innovatie.
De eerste prototypes van de vezelflessen zijn inmiddels ontwikkeld. De partners richten zich nu op de verdere optimalisatie en industrialisatie van het productieproces, met als doel om deze duurzame flessen wereldwijd beschikbaar te maken.
Duurzaam alternatief voor wegwerpplastic
Met de inzet van biobased materialen en innovatieve vormgevingstechnieken zet The Bottle Collective een belangrijke stap richting circulaire verpakkingsoplossingen. Voor Avantium sluit deze samenwerking naadloos aan bij de missie om fossielvrije en circulaire materialen te ontwikkelen voor een toekomstbestendige economie.