In Brussel is begin april een nieuwe Europese subsidieoproep gelanceerd die maar liefst 172 miljoen euro beschikbaar stelt voor baanbrekende projecten binnen de circulaire bio-economie. Het is de grootste jaarlijkse oproep van de Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU), een publiek-private samenwerking die zich richt op het versnellen van de transitie naar een duurzamer, bio-gebaseerd Europa.
De oproep komt op een cruciaal moment. Terwijl de Europese Unie worstelt met grondstofzekerheid, klimaatverandering en afvalstromen, wil de Europese Commissie met deze investering innovatie in de bio-economie flink aanjagen. Volgens CBE JU-directeur Nicoló Giacomuzzi-Moore is het doel helder: “We willen veelbelovende technologieën niet alleen ondersteunen, maar ze ook naar de markt brengen. Denk aan toepassingen die fossiele grondstoffen vervangen, afvalstromen benutten en ecosystemen herstellen.”
De subsidieoproep is breed opgezet, maar onderliggend draait het allemaal om impact. Van het op grote schaal hergebruiken van stedelijk bioafval tot de inzet van zeewier als duurzame grondstof voor textiel of voeding — de oproep richt zich op innovatie die industrieel schaalbaar is én maatschappelijk relevant. Het gaat bijvoorbeeld ook over het ontwerpen van nieuwe biologisch afbreekbare verpakkingen, of het verbeteren van meststoffen om microplasticvervuiling in de landbouw tegen te gaan.
Wat opvalt is dat er niet alleen ruimte is voor technologische innovatie, maar ook voor de menselijke kant van de transitie. Een van de thema’s binnen de oproep richt zich specifiek op onderwijs en kennisdeling. Het ontwikkelen van nieuwe opleidingen en trainingsprogramma’s voor een opkomende generatie bio-economieprofessionals krijgt expliciet aandacht. Volgens CBE JU is dit essentieel om een duurzame omslag in de Europese industrie ook op lange termijn te borgen.
De subsidieoproep is open tot 18 september 2025. Bedrijven, onderzoeksinstellingen, overheden en zelfs boerenorganisaties kunnen projectvoorstellen indienen, zolang er maar samengewerkt wordt met minimaal twee andere partners uit andere Europese landen. De selectie van projecten gebeurt op basis van wetenschappelijke kwaliteit, impact en uitvoerbaarheid. Wie wordt geselecteerd, kan vanaf mei 2026 aan de slag.
Meer informatie
Voor aanvullende details over de subsidieoproep, inclusief de volledige lijst van onderwerpen en specifieke vereisten, kunt u terecht op de officiële CBE JU-website: cbe.europa.eu